TARINARANTA – kerro tarinasi ja osallistu taideteoksen tekemiseen!

Olen tekemässä julkista taideteosta Lappeenrantaan. Etsin sitä varten erilaisia tarinoita, tapauksia ja sattumuksia, joita Lappeenrannan alueella on tapahtunut. Alla on lisätietoja. Jos sinulla on jokin Lappeenrantaan liittyvä henkilökohtainen muisto, ole yhteydessä!

I am working on a public art work in Lappeenranta. To make it happen, I am looking for different stories and memories that have happened in the Lappeenranta area. If you have any personal memories that are related to Lappeenranta, please get in touch!

TARINARANTA – kerro tarinasi ja osallistu taideteoksen tekemiseen!

Kuvataiteilija Eeva-Mari Haikala on tekemässä uudenlaista julkista taideteosta Lappeenrannan kaupunkitilaan. Teoksella on yhteisöllinen lähtökohta siten, että projekti perustuu kaupunkilaisten henkilökohtaisiin muistoihin. Tämän vuoksi toivotaan kaupunkilaisten osallistumista tarinoiden muodossa. Näiden kaupunkilaisten muistojen ja tarinoiden pohjalta taiteilija suunnittelee yhdessä koreografin kanssa muistoon ja liikkeeseen pohjautuvan julkisten muistomerkkien sarjan, jotka sijoitetaan tapahtumapaikoille. 

Kerro, mitä sellaista sinulle on tapahtunut Lappeenrannassa, kantakaupungissa tai muualla nykyisen Lappeenrannan alueella, joka on jättänyt sinuun muistijäljen? 

Kaikenlaiset tapahtumat, tapaukset, kohtaamiset, haverit ja onnen hetket – suuret ja pienet – kaikki kiinnostavat. Kunhan muisto kiinnittyy johonkin tiettyyn paikkaan kaupungissa. Paikka on voinut muuttua siitä, kun muistosi on syntynyt, mutta paikan voi vielä muistaa ja kuvailla. Tai jotain on voinut sattua ihan vastikään kaupunkitilan uudessa paikassa. Ainoa kriteeri on, että tila on julkinen ja sinne on kaikilla vapaa pääsy. 

Osa tarinansa jakaneista kutsutaan maksuttomaan viikonlopun mittaiseen työpajaan, jossa tutustutaan somaattiseen liikekieleen ja työstetään yhdessä liikettä muistoista. Työpaja järjestetään tammikuussa 2023. 

Kerro tarinasi 20.11.2022 mennessä sähköpostiosoitteeseen eevamarihaikala@outlook.com.
Jätäthän yhteystietosi viestin yhteyteen. Jos et halua nimeäsi kerrottavan missään, mainitse se viestissä, ja nimesi jää silloin vain taiteilijan tietoon. Voit jättää myös puhelinnumeron, ja taiteilija soittaa sinulle takaisin ja kirjaa puhelimessa tarinan muistiin. 
 
Eeva-Mari Haikala on lappeenrantalaislähtöinen kuvataiteilija, joka työskentelee media- ja performanssitaiteen parissa. Haikala on opiskellut muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa ja Helsingin yliopistossa, ja valmistunut filosofian tohtoriksi University of Roehamptonista Lontoosta vuonna 2016. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä kotimaassa sekä osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin maailmanlaajuisesti. Haikalan teoksia kuuluu muun muassa Lappeenrannan taidemuseon, Kiasman ja HAM:in kokoelmiin. Eeva-Mari Haikalan teoksissa toistuvia aiheita ovat muun muassa kehollisuus, henkilökohtaisuus ja muistot. Viime aikoina erityisesti liike ja kehollisuus julkisessa tilassa ovat kiinnostaneet häntä. 

Hanketta rahoittaa Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto, ja se toteutetaan yhteistyössä Lappeenrannan taidemuseon kanssa.