Eeva-Mari’s Cries etc. part of the Media art event at Lappeenranta, Finland 28.9-3.10.2021

VIDS21 video- ja mediataideviikko Lappeenrannan Linnoituksessa 28.9.–3.10.2021

Videotaide valaisee Lappeenrannan Linnoituksen syyskuun lopussa – maksuton tapahtuma tuo taidetta museon seinien ulkopuolelle

Lappeenrannan taidemuseo järjestää kaikille avoimen ja maksuttoman VIDS21 video- ja mediataidetapahtuman historiallisella linnoituksen alueella 28.9.3.10.2021. Ainutlaatuisessa tapahtumassa nähdään videoprojisointeja yli kymmeneltä taiteilijalta. Avauspäivänä on myös luento video- ja mediataiteesta.

Ulkotilassa järjestettävään VIDS21-tapahtumaan kävijät voivat osallistua omatoimisesti ja koronaturvallisesti.

Lappeenrannan taidemuseon amanuenssi Mikko Pirinen kertoo, että VIDS21-tapahtuman ideana on levittää taide liikkuvan kuvan muodossa museon seinien ulkopuolelle ja nostaa samalla esille ainutlaatuista linnoitusaluetta.

–Syys-lokakuun vaihteessa illat hämärtyvät juuri sopivasti erilaisille ulkotilassa tapahtuville videoprojisoinneille. Teoksia on tulossa muutamien rakennusten ulkoseiniin, linnoituksen länsivalleilla olevaan Rahakellariin sekä Vihreään makasiiniin ja Kaakon taiteen Katariinan taidesalonkiin, Pirinen kertoo.

Tapahtumapäivinä ulkoteokset ovat esillä Linnoituksen alueella klo 17–22. Ulkotiloissa olevien teosten lisäksi Vihreän makasiini, Rahakellari ja Katariinan taidesalonki ovat auki vieraille päivisin klo 11 alkaen. Tapahtuman teknisestä toteutuksesta vastaa ulkokohteissa tuotantoyhtiö Kunstventures.

Yhteistyö mahdollistaa monipuolisen tapahtuman

Lappeenrannan taidemuseon työryhmä on valinnut Linnoituksessa nähtävät teokset mediataiteen keskus AV-arkin avustuksella.

VIDS21-tapahtumassa on mukana teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Clément Beraud, Jussi Eerola, Saara Ekström, Eeva-Mari Haikala, Marja Helander, Sami von Ingen, Marko Lampisuo, Petra Lindholm, Mox Mäkelä, Arttu Nieminen, Iona Roisin, Antti Tanttu ja Marja Viitahuhta.

Videot ja videotaide ovat yhä lähempänä meitä jokaista muun muassa sosiaalisen median kautta.

– Tapahtumassa on esillä tyyliltään ja kestoltaan erilaisia videoita, joita on helppo tulla katsomaan. Osa videoista on visuaalista ilotulitusta tai seesteisempää tunnelmointia, toiset puolestaan selkeämpiä tarinoita, Pirinen sanoo.

Osana tapahtumaa Vihreän makasiinin ”nurkkahuoneessa” on esillä myös LAB-ammattikorkeakoulun kuvataidelinjan oppilastöitä. Lisäksi linnoituksen ulkopuolella Galleria Pihatossa on nähtävissä Pinja Valjan teos.

Taidekeskus Idän Riutta-galleriassa on VIDS21-tapahtuman aikana esillä mediataiteilija Ilkka Wahalan AFK-näyttely. Yhteistyötä tehdään myös Kulttuuritila Nuijamiehen kanssa.

Tapahtuman taustalla Jenny ja Antti Wihurin rahaston kummitoiminta

Kuvataiteen alueellinen kummitoiminta on Jenny ja Antti Wihurin rahaston vuonna 2017 aloittama kuvataiteen tukimuoto. Sen tarkoitus on elävöittää kuvataidetoimintaa eri puolilla Suomea tarjoamalla museoille mahdollisuus uusiin kokeiluihin niukkojen määrärahojen ulkopuolella.

Vuoden 2019 lopulla Aineen taidemuseo ja Lappeenrannan taidemuseo saivat kumpikin 75 000 euroa omien hankkeiden toteuttamiseen Jenny ja Antti Wihurin rahastolta. VIDS21 on kummitoiminnalla toteutettava kokonaisuus, johon kuuluu mediataiteen ideakilpailu sekä syyskuun lopussa Lappeenrannassa järjestettävä mediataidetapahtuma.

Vuonna 2020 yhteistyössä Kaakon taiteen kanssa järjestetyn mediataiteen ideakilpailun voitti Jonna Kina idealla nimeltä Two Sculptures in Nine Pieces. Teoksen valmistuminen on kuitenkin valitettavasti koronan vuoksi viivästynyt ja teos saa ensi-iltansa myöhemmin. Lisätietoa kilpailusta löydät täältä.

 VIDS21 tapahtuman avauspäivänä tiistaina 28.9. klo 18.00 AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantanen pitää luennon video- ja mediataiteesta Lappeenrannan taidemuseolla.

TEOKSET, ESITYSPAIKAT JA TEOSTEN KESTOT

A1-rakennuksen seinä, pohjoinen:

Petra Lindholm, Bystanders, 16:00

Radiotalon seinä, etelä:

Marja Helander, Suodji (Suoja), 4:25

 Radiotalo seinä, länsi:

Jussi Eerola, Blue Honda Civic, 10:45

 Rahakellari, linnoituksen länsivalleilla:

Sami von Ingen, Polte, 15:00

 Vihreä makasiini:

Clément Beraud, PUUT 2.0, 1:59 

Eeva-Mari Haikala, Eeva-Marin itkut ym., 12:22

Marko Lampisuo, Kansallismaisema, 5:00

 Mox Mäkelä, Pehmuste, 3:55 

 Arttu Nieminen, Awareness, 3:34

Iona Roisin, Muistatko, 4:00

Antti Tanttu, Qualia, 6:42

Marja Viitahuhta, Blossom, 5:32

Vihreän makasiinin pikkuhuoneessa LAB-ammattikorkeakoulun kuvataidelinjan opiskelijatöitä.

Katariinan Taidesalonki:

Saara Ekström, Shadow codex, 12:30

Galleria Pihatto (sijaitsee toisella puolella kaupunkia, Valtakatu 80):

Pinja Valja, Half full, 11:15