Blog

Tarinaranta-työpaja Lauritsala-talolla Lappeenrannassa 21.-22.1.2023

Viime viikonloppuna järjestin yhdessä Lappeenrannan taidemuseon kanssa liikkeellisen työpajan, joka on oleellinen osa Tarinaranta-projektia. Projektin ensimmäisessä vaiheessa keräsin Lappeenrantaan liittyviä tarinoita ja muistoja. Minua kiinnostavat ennen kaikkea pienet, henkilökohtaiset tapahtumat ja sattumukset, jotka ovat tapahtuneet nykyisen Lappeenrannan alueella ihan kenelle tahansa kaupungissa asuneelle tai siellä vierailleelle. Projektin toisessa vaiheessa avoimella haulla kutsutut osallistujat kokoontuivat Lauritsala-talolle työstämään näistä tarinoista kehollisia harjoituksia ja tutustumaan mielikuvapohjaiseen liikepraktiikkaan tanssija-koreografi Meri Pajunpään ohjaamana. Seuraavassa vaiheessa työstän yhdessä Merin kanssa saamiini tarinoihin liikettä – siitä sitten lisää myöhemmin.

Suurkiitos kaikille viikonlopun pajalaisille, Meri Pajunpäälle, Lappeenrannan taidemuseolle (erityisesti Sinikka Myyrälle) sekä Suomen Kulttuurirahastolle & Etelä-Karjalan rahastolle.

Tarinaranta-liiketyöpaja 21.-22.1.2023

MUUTAMA PAIKKA VIELÄ VAPAANA!

Ilmoittaudu mukaan Tarinaranta-liiketyöpajaan 21.-22.1.! Haluatko osallistua taiteeseen? Tarinaranta on kuvataiteilija Eeva-Mari Haikalan yhteistyössä Lappeenrannan taidemuseon kanssa toteuttama taideprojekti, joka perustuu Lappeenrannassa koettuihin tarinoihin ja muistoihin. Projektin ensimmäisessä vaiheessa yleisöltä pyydettiin Lappeenrannan alueeseen liittyviä tarinoita. Toisessa vaiheessa taiteilija kutsuu lappeenrantalaisia liikkeelliseen työpajaan, jossa työstetään kehollisia harjoitteita kerättyjen muistojen pohjalta. Projektin lopullinen muoto tulee olemaan sarja julkiseen tilaan sijoitettavia, katsojia aktivoivia teoksia. Työpaja on ilmainen ja se soveltuu kaikille ikään ja kuntoon katsomatta, aiempaa kokemusta ei tarvita. Työpajassa tutustutaan erilaisiin mielikuvapohjaisiin liikeharjoitteisiin. Työpajan pitää tanssija-koreografi Meri Pajunpää yhdessä taiteilija Eeva-Mari Haikalan kanssa. Paja järjestetään la-su 21.-22.1.2023 Lauritsala-talolla (Hallituskatu 20, Lappeenranta): lauantaina 21.1. kello 13-17 ja sunnuntaina 22.1. kello 11-15. Ilmoittautumiset 17.1.2023 mennessä sähköpostilla: eevamarihaikala@outlook.com

Työpajaan otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

TARINARANTA – kerro tarinasi ja osallistu taideteoksen tekemiseen!

Olen tekemässä julkista taideteosta Lappeenrantaan. Etsin sitä varten erilaisia tarinoita, tapauksia ja sattumuksia, joita Lappeenrannan alueella on tapahtunut. Alla on lisätietoja. Jos sinulla on jokin Lappeenrantaan liittyvä henkilökohtainen muisto, ole yhteydessä!

I am working on a public art work in Lappeenranta. To make it happen, I am looking for different stories and memories that have happened in the Lappeenranta area. If you have any personal memories that are related to Lappeenranta, please get in touch!

TARINARANTA – kerro tarinasi ja osallistu taideteoksen tekemiseen!

Kuvataiteilija Eeva-Mari Haikala on tekemässä uudenlaista julkista taideteosta Lappeenrannan kaupunkitilaan. Teoksella on yhteisöllinen lähtökohta siten, että projekti perustuu kaupunkilaisten henkilökohtaisiin muistoihin. Tämän vuoksi toivotaan kaupunkilaisten osallistumista tarinoiden muodossa. Näiden kaupunkilaisten muistojen ja tarinoiden pohjalta taiteilija suunnittelee yhdessä koreografin kanssa muistoon ja liikkeeseen pohjautuvan julkisten muistomerkkien sarjan, jotka sijoitetaan tapahtumapaikoille. 

Kerro, mitä sellaista sinulle on tapahtunut Lappeenrannassa, kantakaupungissa tai muualla nykyisen Lappeenrannan alueella, joka on jättänyt sinuun muistijäljen? 

Kaikenlaiset tapahtumat, tapaukset, kohtaamiset, haverit ja onnen hetket – suuret ja pienet – kaikki kiinnostavat. Kunhan muisto kiinnittyy johonkin tiettyyn paikkaan kaupungissa. Paikka on voinut muuttua siitä, kun muistosi on syntynyt, mutta paikan voi vielä muistaa ja kuvailla. Tai jotain on voinut sattua ihan vastikään kaupunkitilan uudessa paikassa. Ainoa kriteeri on, että tila on julkinen ja sinne on kaikilla vapaa pääsy. 

Osa tarinansa jakaneista kutsutaan maksuttomaan viikonlopun mittaiseen työpajaan, jossa tutustutaan somaattiseen liikekieleen ja työstetään yhdessä liikettä muistoista. Työpaja järjestetään tammikuussa 2023. 

Kerro tarinasi 20.11.2022 mennessä sähköpostiosoitteeseen eevamarihaikala@outlook.com.
Jätäthän yhteystietosi viestin yhteyteen. Jos et halua nimeäsi kerrottavan missään, mainitse se viestissä, ja nimesi jää silloin vain taiteilijan tietoon. Voit jättää myös puhelinnumeron, ja taiteilija soittaa sinulle takaisin ja kirjaa puhelimessa tarinan muistiin. 
 
Eeva-Mari Haikala on lappeenrantalaislähtöinen kuvataiteilija, joka työskentelee media- ja performanssitaiteen parissa. Haikala on opiskellut muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa ja Helsingin yliopistossa, ja valmistunut filosofian tohtoriksi University of Roehamptonista Lontoosta vuonna 2016. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä kotimaassa sekä osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin maailmanlaajuisesti. Haikalan teoksia kuuluu muun muassa Lappeenrannan taidemuseon, Kiasman ja HAM:in kokoelmiin. Eeva-Mari Haikalan teoksissa toistuvia aiheita ovat muun muassa kehollisuus, henkilökohtaisuus ja muistot. Viime aikoina erityisesti liike ja kehollisuus julkisessa tilassa ovat kiinnostaneet häntä. 

Hanketta rahoittaa Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto, ja se toteutetaan yhteistyössä Lappeenrannan taidemuseon kanssa. 

Lucky’s Dance Galleria Sinne 28.6-10.7.2022

My new video Lucky’s Dance will be on display at Galleria Sinne (Helsinki) 28.6.-10.7.2022.

Lunch time vernissage will be held on Tuesday 28.6 from 11 till 14.00. Welcome!

Opening hours Tuesday-Sunday 11-17

Iso-Roobertinkatu 16, 00120 Helsinki

The film gets its inspiration from a scene in Waiting for Godot by Samuel Beckett in which the character Lucky does a dance. The drama script, which otherwise has detailed stage directions and dialogue, does not make clear how the actor is to perform the dance. In her artistic work Haikala is interested in texts, especially in passages such as this that are open to interpretation, or in details in margins or in parentheses. Lucky’s Dance has two characters, who dance in front of the camera. Haikala has invited in a professional dancer, Meri Pajunpää, who makes short dance improvisations. Haikala herself is the other character, who studies and memorizes these improvisations and then then repeats them from memory. The piece ends with material in which both dancers imitate trees in motion. It is a study of the relationship between two different bodies, of the interaction between written text and visual material. At the same time, it is a work that looks at memory and the passage of time, and sheds light on questions of freedom of artistic interpretation and its limits. The film has mainly been shot on digital camera, but there are also short passages taken on narrow-gauge film (8mm). On the soundtrack, Haikala herself opens up and talks about the constituent parts and the factors that influenced and inspired the work’s creation.

Thank you Finnish Cultural Foundation, Meri Pajunpää (dancer), Heli Sorjonen (camera&lights), Vesa Vehviläinen (edit&sound).